Seniorzy z Jamielnika w krainie pszczół

2016-08-12 13:02:19(ost. akt: 2016-08-12 11:14:43)
Tadeusz Piwowarczyk na spotkaniu w Jamielniku

Tadeusz Piwowarczyk na spotkaniu w Jamielniku

Autor zdjęcia: Nadesłane

Klub Seniora działający przy jamielnickim stowarzyszeniu od kilku lat zgłębia tajniki pszczelarstwa za sprawą państwa Heleny i Stanisława Wasilów z Jamielnika. To właśnie w ich pasiece odbywają się cykliczne spotkania, gdyż są oni jednocześnie członkami klubu.
Każdego roku przy grillu lub ognisku spotykamy się, by śpiewać piosenki i przywoływać z pamięci młodzieńcze opowieści sprzed lat. Najpierw jednak jest część edukacyjna, po której następuje degustacja produktów pszczelich.
Każdy uczestnik przez kolejnych kilka lat miał okazję posiąść dużą wiedzę na temat pszczół, którą przekazywał pan Stanisław. W ubiegłym roku naszym gościem był pan Henryk Dembek, również pszczelarz, natomiast w tym roku było aż trzech pszczelarzy, panowie: Tadeusz Piwowarczyk, Roman Samulski, Henryk Dembek i gospodarze Helena i Stanisław Wasilowowie. Honorowymi gośćmi spotkania byli panowie: Andrzej Ochlak, starosta powiatu i Tomasz Waruszewski, wójt nowomiejskiej gminy.

Patronem pszczelarzy jest św. Ambroży, którego wizerunek przekazaliśmy gospodarzom podczas pierwszego spotkania wiosną 2013 roku. „Podanie głosi, że przy narodzeniu Ambrożego, ku przerażeniu matki rój pszczół osiadł na ustach niemowlęcia. Matka chciała ten rój na siłę odegnać, ale roztropny ojciec kazał poczekać, aż rój ten sam się poderwie i odleci.”

Paulin, który był sekretarzem naszego świętego oraz pierwszym jego biografem, wspomina o tym wydarzeniu. Ojciec po tym wypadku zawołał "Jeśli niemowlę żyć będzie, to będzie kimś wielkim". Św, Ambroży uczęszczał do szkół w Rzymie i pozostawił po sobie wiele cennych pism.
Zmarł 4 kwietnia 397 roku. Jego ciało spoczywa w bazylice w Mediolanie. Św. Ambroży jako patron pszczelarzy swoje święto obchodzi 7 grudnia.

Oto fragment homilii ks. Juliana Bartnika, pszczelarza z zamiłowania:
Miód ból i cierpienie skróci

Miód wiarę w dobro przywróci

Miód zapewni ci zdrowie

Miód szczęście przyniesie tobie

Miód radość w tobie rozbudzi

Miód szacunek wzbudzi u ludzi

Miód miłość na nowo rozpali

Miód zgodę i pokój utrwali

Miód zapewni dostatek

Dla ciebie i dla twoich dziatek

Miód da ci spokój sumienia

I szansę przyszłego zbawienia.

W miodzie zbawienie rodzaju ludzkiego

Włodzimierz Kowalski - Pasieka ''Pod Słońcem''

Podczas spotkania i tym razem nasi goście przekazali nam bardzo dużo różnych informacji. Między innymi zwrócili naszą uwagę na fakt, że w Polsce uprawia się dużo roślin wymagających zapylenia. Oprócz rzepaku i innych roślin polowych jesteśmy potęgą sadowniczą. Polska jest największym producentem jabłek w Europie, jeśli zaś chodzi o produkcję innych owoców też jesteśmy w czołówce, pomijając oczywiście owoce tropikalne. Pszczoły mają zatem u nas nie mniejszy udział w wytwarzaniu plonów rolniczych niż w innych krajach: Niemczech, Francji czy w krajach śródziemnomorskich. W Polsce jest około miliona rodzin pszczelich, a pszczelarzy około 40-50 tysięcy, stąd łatwo wyliczyć, że przeciętna pasieka składa się z 20 rodzin pszczelich.

Do tego pamiętajmy, że najważniejszy bezpośredni produkt naszych pszczółek — miód, jest doskonałym produktem spożywczym. Nie ma w przyrodzie drugiego takiego produktu, który bez obróbki mechanicznej, termicznej czy chemicznej miałby tak wysokie walory smakowe, odżywcze i lecznicze. Ale to akurat nie nasza zasługa, lecz naszych pszczółek mieszkających w ulach. Na temat dobrodziejstwa jakie dają nam pszczoły mówił każdy z panów. A oto cenne informacje pana Tadeusza Piwowarczyka, który nadał im tytuł: Pszczoła i jej produkty

Z dobrodziejstwa produktów pszczelich człowiek korzystał od zarania dziejów. Znane były w starożytnym Rzymie i Grecji. Wergiliusz w swej twórczości zamieszczał praktyczne rady dotyczące tych produktów, ojciec medycyny Hipokrates leczył miodem rany i choroby wątroby. Starożytni Asyryjczycy i Egipcjanie znali przeciwbakteryjne działanie miodu i wosku.

W ciągu ostatnich lat można zaobserwować na świecie wzrastające zainteresowanie produktami pszczelimi, stosowanymi zarówno w pełnowartościowym odżywianiu jak i profilaktyce chorób związanych z narastającym zjawiskiem chorób cywilizacyjnych oraz w zapobieganiu i leczeniu wielu jednostek chorobowych.

Na tym spotkaniu w pasiece Pana Stanisława Wasilowa pragniemy przybliżyć Państwu, oczywiście w ogromnym skrócie, produkty, które daje nam „pszczela apteka”, ich działanie i zastosowanie. Należy do nich przede wszystkim miód. Ale wymieńmy od razu pozostałe: pszczeli pyłek kwiatowy, pierzga, propolis – kit pszczeli, wosk, mleczko pszczele i jad pszczeli.

Miód pszczeli
Generalnie istnieją dwa rodzaje miodów: nektarowe i spadziowe. Miody nektarowe powstają z nektaru kwiatów i w zależności od rodzaju kwiatów z jakich nektar pochodzi, mówimy o miodach odmianowych z rzepaku, z lipy, gryki itd. W praktyce pszczelarskiej najczęściej jednak otrzymujemy miody wielokwiatowe, pochodzące z wielu różnych roślin. Miód jest mieszaniną glukozy i fruktozy – cukrów prostych. Dzięki temu jest łatwo przyswajalny przez organizm już w błonie śluzowej żołądka. W profilaktyce zaleca się rozpuścić łyżeczkę miodu w szklance wody i rano wypić. W takim procesie powstaje nadtlenek wodoru, który ma silne działanie antybiotyczne. Pszczoły o tym wiedzą (skąd one o tym wiedzą?) i kładą kropelkę miodu do każdej komórki plastra, do której po chwili królowa złoży jajeczko, a larwa, która się z jajeczka wylęgnie, żyje i rozwija się w czystym, wydezynfekowanym środowisku. Stąd miód goi rany. Wzmacnia mięsień sercowy, wykazuje wyraźne działanie na wątrobę i drogi moczowe itd. Zauważmy również na marginesie, że nie ma drugiego takiego produkty, który miałby tak długi okres trwałości; na etykiecie naklejanej na słoiku zaznaczamy standardowo trzy lata gwarancji jakości, ale prawidłowo przechowywany, w zamkniętym słoiku i temperaturze poniżej 18 C po wielu latach nie zmienia swoich własności.

Pszczeli pyłek kwiatowy
Pierzga jest pyłkiem kwiatowym złożonym w komórkach plastra, do którego pszczoły dodają enzymy zawarte w wydzielinie gruczołów gardzielowych. Jakie substancje są obecne w pszczelim pyłku kwiatowym: białka i aminokwasy, kwasy nukleinowe, enzymy, lipidy i kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, witaminy, biopierwiastki. Już ta lista pokazuje z jakim produktem mamy do czynienia. Jak go używać? Łyżeczkę pyłku lub pierzgi rozpuścić w szklance wody i wypić. Coraz częściej lekarze oddziałów onkologicznych zalecają kurację pyłkową dla regeneracji organizmu po chemioterapii.

Propolis
Propolis, to lepka, żywiczna substancja o barwie brunatnej, zielonkawej. Słowo propolis w języku Greckim oznacza "przedmurze miasta". Propolis jest używany przez pszczoły do pokrywania nim wszelkich elementów wewnętrznych ula, uszczelniania gniazda. Czynią tak, aby zabezpieczyć rodzinę pszczelą przed bakteriami, zakażeniami, pleśniami i innymi mikroorganizmami. Pszczoły wykorzystują tu właściwości silnie bakteriobójcze i bakteriostatyczne propolisu.
Propolis wytwarzany jest przez pszczoły głównie z substancji żywicznych zebranych z pączków niektórych drzew. Młode pączki drzew pokryte są balsamem chroniącym je przed bakteriami, roztoczami, grzybami, owadami itd. To ewolucyjne przystosowanie, warunek przetrwania rośliny. Pszczoły nauczyły się wykorzystywać substancje pokrywające pączki do swoich celów, zbierając je i znosząc do ula. Propolis dobrze rozpuszcza się w alkoholu etylowym, dzięki czemu możemy dość łatwo sporządzać lecznicze ekstrakty. Każda domowa apteka powinna posiadać proste w wykonaniu leki z propolisu.

I jeszcze kilka zdań o samej pszczole. Żyje na ziemi ponad 150 milionów. lat. Najpierw żyła dziko i radziła sobie doskonale, przeżyła dinozaury, a teraz jest poważnie zagrożona i bez pomocy człowieka może całkowicie wyginąć. A tak się dzieje, ponieważ to człowiek przez nierozważną działalność często niszczy naturalne środowisko. Zwłaszcza stosowane środki ochrony roślin zabijają te cudowne owady. Dlatego pszczelarze i organizacje pszczelarskie apelują do rolników, aby zabiegi chemiczne i wszelkie opryski roślin robili pod wieczór, po ustaniu lotu pszczół, aby wybierali środki bezpieczne dla pszczół, tj. takie, które w etykiecie-instrukcji stosowania mają zapis: PREWENCJA DLA PSZCZÓŁ – NIE DOTYCZY! I czynili to, we własnym, dobrze pojętym interesie.

Podczas kolejnego spotkania mimo nie najlepszej pogody, wszystkim uczestnikom dopisywał humor i panowała niezwykle serdeczna atmosfera. Jak zwykle były dawne piosenki i opowieści sprzed lat. Za pośrednictwem Gazety Nowomiejskiej jeszcze raz pragnę serdecznie podziękować panom Tadeuszowi Piwowarczykowi, Henrykowi Dembkowi, Romanowi Samulskiemu za kolejną porcję niezwykle cennych wiadomości i wskazówek o pszczelarstwie i pszczołach a państwu Helenie i Stanisławowi Wasilowom za gościnę.

Barbara Grzywacz


Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Wakizashi #2045278 | 83.6.*.* 12 sie 2016 14:04

    Bardzo merytoryczny artykuł na łamach tej gazety pierwszy od bardzo dawna.

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-4) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5